Промоција на „Скомраси Апсурдистански“ албум на Горан Трајкоски

На 20.04.2019 (сабота), со почеток од 19 часот, во просториите на Пасворд Продукција ќе се одржи промоција на „Скомраси Апсурдистански“, албум на Горан Трајкоски со оригинална музика за филмот „Ругање со Христос“.

На настанот по промотивна цена ќе може да се набави и ЦД од албумот на кој се најдоа 12 оригинални песни создадени за филмот на Јани Бојаџи. Дел од нив посетителите ќе можат да ги слушнат во живо, а со Горан Трајковски ќе свират Петар Христов, Ана Митоска, Мите Димовски, Игор Василев, Благоја Неделковски и Сеад-Сецко Хаџиќ. Влезот е бесплатен.

„Скомраси Апсурдистански“ е трет соло проект на Трајкоски, а зад себе има и 12 изданија со други музичари и бендови.

Горан Трајкоски е македонски композитор на театарска и филмска музика, но и инструменталист, вокален интерпретатор, основач и композитор во рок групите „Падот на Византија“, и „Анастасија“, како и соработник на неколку дискографски изданија и бројни јавни настапи во Македонија и низ Европа на повеќе групи и музичари меѓу кои: „Мизар“, Кирил Џајковски, Елена Христова, Александер Вељанов, Deine Lakaien, Mooger Fooger.

Студирал англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје, а музички се образовал во училиштето на Пеце Атанасовски како и преку соработка и менторство на врвните народни уметници на полето на Македонскиот фолклорен звук: Вања Лазарова и Никола Цветковски.

Под менторство на отец Владимир и отец Стефан Санџакоски, како и при престоите во духовните манастирски центри во Македонија и регионов, Горан го совладал и традиционалното источно и македонско црковно пеење.

Горан Трајкоски-Расеани-Главна тема од филмот “Ругање со Христос“

Својата кариера во компонирање на театарска и филмска музика Горан ја започнува во 1989 година со претставата Емигранти од С. Мрожек во режија на В. Цветановски. Оттогаш компонирал музика за повеќе од 100 театарски претстави и филмови во и надвор од Македонија, а денес работи како композитор во Македонскиот Народен Театар.

  • Вистинската уметност има моќ да нè направи подобри личности. Горан Трајкоски веќе долго време ја пее својата песна, некогаш длабока, некогаш остра, радикална и експериментална, некогаш минималистичка, или полифонична, некогаш тажна, неискажливо нежна, љубовна и сочувствена, висока, и секогаш автентична и инспирирана од најблагородни човекови побуди, олицетворени во она за што во принцип, ако сме искрени, и не може многу да се зборува или пишува – чистата музика, кон која Горан патува тивко, а сепак громогласно, заедно со возвишеноста на креативното духовно постоење во неговата најсилна еманација: убавината, макар и кобна. На светов убавини“, ќе изјави за него Крум Велков.

You May Also Like