„Хичкок“ и оскаровецот „Љубов“ во Милениум

Од денеска (четврток, 28 февруари), на репертоарот на кино Милениум се два нови наслови: добитникот на годинешниот Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, „Љубов“ (Amour) на Michael Haneke и филмот за легендарниот режисер Алфред Хичкок, со едноставен назив „Хичкок“ (Hitchcock).

 

 

Љубов (Amour)
Режија: Michael Haneke
Улоги: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Траење на филмот: ‘127
Жанр: Драма
Џорџ и Ана се во деветтата деценија од нивните животи. Тие се култивирани, пензионирани учители по музика. Нивната ќерка, која исто така е музичарка живее со нејзината фамилија, во странство. Еден ден Ана добива мозочен удар…  Љубовта на парот е изложена на тест.
Филмот Љубов, на неодамнешното издание на најпрестижната манифестација за доделување филмски награди Оскар, е добитник на Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје.

Хичкок (Hitchcock)
Режија: Sacha Gervasi
Улоги: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson
Траење на филмот: ’98

Жанр: Биографски, Драма
Филмот ја прати љубовната „тензија“ помеѓу Алфред Хичкок и неговата сопруга Алма Ревил, за време на снимањето на легендарниот филм „Психо“, во 1959 година.
Во годините кога тие се на врвот на нивната креативност, се соочуваат со инсинуации дека е „време за пензија“. Но, Алфред презема храбар чекор и одлучува да го само-финансира неговиот следен филм, базиран на хорор новелата Психо. Алма полека го губи трпението со „распуштеното“ однесување на Алфред, но во приказната „влетува“ уште една личност…
Подоцна, филмот „Психо“ станува филмски класик и го промовира Алфред Хичкок во еден од легендарните „мајстори“ на филмската уметност.

Репертоар:

ЧЕТВРТОК – ПЕТОК (28.02 – 01.03):
13:00 –  Tengri (Европски филм)

15:00 – „КРАЛОТ НА ПИНГВИНИТЕ“ 3Д
17:00 – ХОБИТОТ
20:00 – ХИЧКОК (Премиера)
22:00 – ЉУБОВ (Премиера)
САБОТА – НЕДЕЛА (02.03 – 03.03):
11:00 – „КРАЛОТ НА ПИНГВИНИТЕ“ 3Д
13:00 – „Авантурите на Семи 2“ 3Д
15:00 – „КРАЛОТ НА ПИНГВИНИТЕ“ 3Д
17:00 – ХОБИТОТ
20:00 – ХИЧКОК
22:00 – ЉУБОВ
ПОНЕДЕЛНИК – СРЕДА (04.03 – 06.03):
13:00 –  Tengri (Европски филм)

15:00 – „КРАЛОТ НА ПИНГВИНИТЕ“ 3Д
17:00 – ХОБИТОТ
20:00 – ХИЧКОК
22:00 – ЉУБОВ

You May Also Like