„Во допир со минатото“ на Петра Јовановска во Галерија 8

Петра Јовановска утре вечер, (четврток, 02. 02. 2012 година) со почеток во 20:00 часот во Галерија 8 во Безистенот во Старата скопска чаршија, ќе се престави со изложбата насловена како „Во допир со минатото“.

Изложба на околу 20 дела  (помал формат ) изработени во комбинирана техника со употреба на елементи од графика. Ликовните трудови преставуваат селекција од неколку циклуси, до сега неизложувани.

°  Петра е родена 1972 година во Јесеник, Чешка
°  1995 година завршила Ф.Л.У. во Скопје, отсек графика во класата на проф. Димче Николов

° Самостојни изложби:
2011 – КИЦ, Скопје
2011 –  Галерија на градска библиотека, Бланско, Р. Чешка
2011 –  Бастион Св. Јадвига, Ниса, Полска
2011 –  Градска галерија, Тахов, Р. Чешка
2010 –  Градски музеј, Кралики, Р. Чешка
2010 –  Галерија Будоуцност, Острава, Р. Чешка
2010 –  Галерија Ве Дворже, Весели над Моравоу, Р. Чешка
2009 –  Градски музеј, Бузет, Хрватска
2009 –  Бастион Св. Јадвига, Ниса, Полска
2009 –  Галерија В. Маржик, Краљево, Србија
1999 –  Галерија Имич-Интериер, Брно, Р. Чешка
1997 –  Ликовен салон, Музичко училиште, Тетово
1995 –  Уметничка галерија Арабати баба теќе, Тетово

° Групни изложби:
учество над 100 групни изложби

Друго:

° Педагошка дејност во Чешка

° Учество на 7 ликовни колонии во странство
° Семинари: Сликање на свила и Оценување на естетско-образовните предмети, Прага, Чешка
° Члена на:

– ДЛУМ, Скопје
– Балканска Арт Иницијатива, Белград, Србија
– Академија Арт, Загреб, Хрватска
– УВУ ЧР, Прага, Чешка

°  Награда на ДЛУМ „Димче Николов“ за графика  (2012 )

You May Also Like