„Афтер“ изложба на фотографии на Димитар Апостолов

Овој петок (5 април,2013) во Младинскиот културен центар во Скопје, ќе биде поставена изложба на фотографии насловена како „Афтер“, на фотографот Димитар Апостолов.

На самото отворање ќе има и музички перформанс на македонските музичари, Сашко Костов, Игор Стојановски, Сецко Сеад Хаџиќ и диџеј сет на Теа Шалдева.
Изложбата ќе може да се погледне до 14 април.

Критика на Драги Неделчевски:
Тој е необична појава во македонската фотографија. Димитар Апостолов, чиниш, најпријатно се чувствува во фотографскиот андерграунд, а всушност, подолго време е присутен на фотографската сцена кај нас. Кога најмалку очекуваш, тој се појавува од дупката таков каков што е, директен и суров, но исто време емотивен и искрен. Додека мнозина ги фотографираат нивните животи, тој ги живее своите фотографии.

Клаустрофобичната атмосфера набиена со еротика и алкохол на прв поглед навестува помешани чувства кај гледачот. Тоа чувство трае кратко. Гледачот сфаќа дека не е навикнат некој така брутално да го бранува фотографскиот жабурник во Македонија. По некое време тој (гледачот), е свесен дека пред себе има еден артикулиран фотограф, кој што вешто владее со техниката, но уште подобро го користи јазикот на фотографијата и директно стрела во целта.

На гладната публика Димитар со своите фотографии и удира шлаканица в лице. Кога ги гледате неговите фотографии (кои што сакате да ги гледате долго…), имате чувство дека од некој ќош Ве гледаат Чарлс Буковски, Енди Ворхол и Тери Ричардсон… А, тоа е всушност Димитар Апостолов. Таков каков што е.

You May Also Like