Фотографска изложба „Спомени од стариот Шумен“ во Битола

Денеска (18 јули, петок) во 20:00 часот во Магаза ќе биде отворена изложбата на фотографии „Спомени од стариот Шумен“ на Регионалниот музеј – Шумен, Бугарија.

 

photografer

Градот Шумен во време на ренесансата беше една од најголемите населби во границите на бугарските земји. Во 19 век тој се претвора во центар на образование, култура и економски развој. Во него за првпат во национални рамки се одржуваа настани и се создадени институции кои ќе влијаат на развојот на бугарското општество. Напредокот во економските односи воден од големиот гарнизон, беа импресивни. Шумен беше еден од поддржувачите на првиот бугарски трговски параход.

You May Also Like