Започнува de:sonanz – фестивал за електронска музика и медиумска уметност

Tретото издание на de:sonanz – фестивал за електронска музика и медиумска уметност  ќе се одржи на неколку локации во Скопје од 30.09 до 8.10.2011 г.

Фестивалот кој се реализира во организација на Гете-институт Канцеларија за врски Скопје и Здружението на граѓани Домино и оваа година на македонската публика ќе ѝ ги доближи современите тенденции во електронската музика, импровизацијата и видео – уметноста преку настапите на реномирани артисти од Германија, Норвешка, Унгарија, Македонија и регионот.

Оваа година на de:sonanz ќе настапат култното и ексцентрично дуо Mouse on Mars, микрохаус-артистот и продуцент Isolée (Изолее), Roman Flügel (Роман Флигел), еден од најголемите и највлијателните техно продуценти на германската електронска музичка сцена, а Schneider TM (Шнајдер ТМ) ќе ја долови урбаната берлинска атмосфера преку неговите Construction Sounds (Звуци од градилиштата), визуелно “мапирани” од познатиот медиумски уметник и предавач Lillevan (Лилеван).

Не помалку значаен дел од фестивалот претставува едукативната програма, која овој пат ги надминува географските и возрасните граници. Работилницата Sample&Hold во својот фокус ги има таканаречените field recordings (теренски снимки). Артисти од Југоисточна Европа и од земјава под водство на германскиот артист Дирк Дреселхаус неколку дена ќе ги истражуваат звучните обележја на урбаните предели на Скопје, а пак деца од 9 до 12 години заедно со членовите на уметничкиот колектив  Staalplaat Soundsystem ќе имаат можност да креираат и презентираат музички инструменти направени од стари апарати за домаќинство.

Значаен сегмент од програмата се настапите на македонските артисти Андреас Херц и Мирко Попов, а за визуелната поддршка ќе се погрижи и светски реномираната македонска видео-артистка Слаѓана Богеска која настапува под псевдонимот xx+xy visuals.

Програма:

30.09.
клуб Хавана, почеток 23:30

Isolée [DE] – LIVE
Roman Flügel [DE] – DJ SET
Andreas Hz [MK] – LIVE

VISUALS: XX+XY VISUALS [MK/IT]

Влез: 200 ден.

01.10.
клуб Хавана, почеток 23:30

Mouse on Mars [DE] – LIVE
Мирко Попов [MK] – DJ SET
Gabor Lazar [HU] – LIVE

VISUALS: XX+XY VISUALS [MK/IT]

Влез: 200 ден.

02.10.
МНТ театар Центар, почеток 20:00

Schneider TM + Lillevan [DE] – LIVE
Kim Myhr [NO] – LIVE
Sample & Hold – презентација

Влез: 100 ден.

29.09. – 02.10.2011

Регионална аудио-работилница “Sample&Hold” со Дирк Дреселхаус aka Schneider TM*

02.10.2011 • МНТ – Театар Центар, 18:00

Visual Music Perspectives – предавање/разговор со Lillevan • влез: слободен

Задолжително пријавување за предавањето најдоцна до 29 септември на: desonanzfestival@gmail.com

08.10.2011 • ОУ Ј. Х. Песталоци, 18:00

Skopje Philharmechanic Youth Orchestra – презентација на аудио работилницата за деца со Staalplaat Soundsystem • влез: слободен

Во прилог Ви ги испраќаме каталогот и постерот од овогодинешното издание на фестивалот, фотографии од артистите и аудио-рекламата за фестивалот, како и линк од видео-рекламата: http://vimeo.com/29312256

Тимот на фестивалот de:sonanz

Гете-институт Канцеларија за врски Скопје и ЗГ Домино

Во соработка со МНТ Театар Центар, Универзитетот за аудио-визуелни уметности ЕСРА и Центарот за балканска соработка ЛОЈА, Тетово

Со поддршка на Гете-институтите од Загреб, Сараево, Будимпешта, Софија и Истанбул

You May Also Like