Турскиот театар на фестивал во Бурса

Турскиот театар од Скопје ќе учествува на првиот Меѓународен театарски фестивал на балканските земји во Бурса.

gospogica_julija_turski_teatar

Театарот ќе настапи на отворањето на фестивалот на 8 март, со претставата „Госпоѓица Јулија“ од Аугуст Стриндберг во режија на Александар Поповски.

Насловната улога ја игра актерката Сузан Акбелге, а настапуваат и Осман Али и Несрин Таир. Сценограф, костимограф и дизајнер на плакатот е Свен Јонке.

Државните театри на Турција го организираат фестивалот на балканските земји во Бурса, кој ќе трае до 15 март. Ќе бидат изведени 19 претстави, од кои девет се од Македонија, Хрватска, Србија, Романија, Грција, Косово и од Бугарија.

You May Also Like