Трпчески и Македонија во „Би Би Си мјузик“

На насловната страница на ноемврискиот број на најпродаваното светско списание специјализирано за класична музика, „Би Би Си мјузик“ пишува „Македонска магија: го посетивме балканскиот град Скопје“.

Во рамките на својот циклус „Музички дестинации“, а благодарение на инспирацијата од нашиот пијано виртуоз Симон Трпчески, новинарката на британскиот музички магазин Џесика Дахен беше во Скопје или, како што го нарекува во насловот на својот текст „древното срце на Балканот“. Во поднасловот, таа појаснува дека на посетата на македонската престолнина ја поттикнал пијанистот Трпчески, во кого препознава значаен фактор за создавањето возбудлива класична музичка сцена.

„Македонија, поранешен дел од Југославија, е најпозната како родно место на Александар Велики. Но позната е и по сеќавањето на страдањата по разурнувачкиот земјотрес во 1963 година… Во Македонија,… колку повеќе загребувате под површината, толку повеќе наоѓате, во секоја смисла. Нејзината душа останала неоштетена, историски, во атмосферата, фасцинирачки – а нејзините дострели во класичната музика секоја година стануваат се’ повозбудливи.

Ова пред се’ се должи на влијанието на еден од главните поттикнувачи: пијанистот Симон Трпчески кој веќе на 33-годишна возраст стана главен културен амбасадор. За една деценија тој ја оствари својата мисија да ја постави Македонија на културната мапа и во соработка со својот менаџмент во Лондон и локалната организациска поддршка на КултурОп, изгради повисоки стандарди на изведба и организација“, открива Дахен.

Таа ги набележува проектот за набавка на концертното пијано „Стенвеј“, како и значајните гостувања на Оркестарот на Бољшој во 2009 и на Лондонскиот филхармониски оркестар предводен од маестро Владимир Јуровски една година подоцна и извонредната атмосфера во аудиториумот за време на двата концерта. Во духот на внимателен проследувач, Дахен се задржува и на изградбата на новата концертна сала за Македонската филхармонија, но и на македонското музичко творештво инспирирано од нашиот фолклор, пред се’ низ призмата на дела (од Глишиќ, Шахов или Имери) посветени на Трпчески. Охрид, особено со Плаошник, Амфитеатарот и црквата „Света Софија“, потоа скопските дестинации како црквата „Свети Пантелејмон“, Старата чаршија, тврдината Кале; мозаиците на Хераклеа, Стибера, Скупи и Стоби; опсерваторијата Кокино; Струга,… се исто така дестинации кои ја имаат препораката на новинарката на престижното списание.

Во посебни фрагменти, Дахен пишува за Трпчески како за посветен локален херој кој не ги заборава своите корени, а меѓу музичките манифестации кои и’ ги препорачува на читателската публика ширум светот се и фестивалите „Охридско лето“, „Скопско лето“, „Скопскиот џез фестивал“, концертите на Македонската филхармонија,…

„Македонците сакаат добра, свежа локална храна и вино, со оглед на изобилството винови насади. И не е претерување да се каже дека чувството на добредојденост во Скопје е меѓу најтоплите што воопшто сум ги искусила, дури и во студениот декември“ – го завршува својот текст посветен на Скопје, Македонија и нашата музика; репортерката на Би Би Си мјузик – магазинот, Џесика Дахен.

 

You May Also Like