Тековна програма на проектот „Гевгелија – град на културата“

Ви ги презентираме манифестациите во рамките на проектот „Гевгелија – град на култура“ предвидени за оваа недела:

17 – 22 октомври
Библиотека „Гоце Делчев“
Есенски саем на книги (Саем на издавачките куќи: Феникс и Три, кој се одржува во просториите на Библиотеката Гоце Делчев),

18 октомври
20:00 часот Ликовен салон на хотел „Аполонија“
Изложба на слики од Ацо Филиповски (изложбата ќе се одржи во ликовниот салон на хотел Аполонија во 20:00 часот, а организатор е Библитеката „Гоце Делчев“)

20 октомври
20:00 часот Сала во хотел „Аполонија“
Вечер посветена на Ѓорѓи Старделов

ПРОГРАМА

19:00 часот Свечано отворање на чествувањето со настап на хорот од Гевгелија кој ќе исполни две композиции ( акад. Т.Скаловски и акад. В.Николов)

19:15  часот Проф.д-р.Иван Џепароски – Беседа  за акад. Г.Старделов

19:30 часот Сеќавања за акад.Старделов
–        водител: проф. Д-р И.Џепароски
–        учесници: дел од специјалните гости на акад. Старделов:
акад. Матеја Матевски, акад. Ц.Грозданов, акад. Влада Урошевиќ, акад. Владо Камбовски, акад. Влада Урошевиќ, акад. Божин Павловски, акад. Вера Битракова-Грозданова, акад, Катица Ќулавкова, акад. Томе Серафимовски, акад. Васко Ташковски, акад. Митко Маџунков, проф. Д-р Ферид Мухуќ, проф. Д-р Димитрије Бужаровски и писателите: Раде Силјан (Претседател на ДПМ), Веле Смилевски (Секретар на ДПМ) и Ристо Лазаров (Претседател на Македонскиот ПЕН – центар).

20:15 часот Поетско читање во чест на акад.Георги Старделов
Настапуваат поетите: М.Матевски, В.Урошевиќ, К.Ќулавкова, Р.Силјан, Р.Лазаров, В.Смилевски, Ф.Мухиќ, И.Џепароски и Г.Старделов к.г.

20:45 часот Музичка творба во чест на акад. Г.Старделов ќе исполни на пијано композиторот Димитрије Бужаровски

20:55 часот Извадок од сеќавањата на Г.Старделов за детството во Гевгелија

21:00 часот Обраќање на акад.Г.Старделов до присутните

Потоа следува коктел и дружење со акад.Г.Старделов

21 октомври
10:00 часот Пионерски дом
Пензионерите пеат
Свечена приредба по повод јубилеите на Здружението на пензионерите и 20 години независност на РМ

You May Also Like