Со „Магбет“ започнува сезоната дирекни преноси на МЕТ во Синеплекс

Во сабота, на 11 октомври, со операта „Магбет“ на Верди во режија на Адриан Нобл започнува сезоната на директни преноси на оперски изведби од њујоршкиот Метрополитен на големото платно во Синеплекс.

Magbet_MET_Cineplexx

 

Сезоната 2014-15 носи вкупно десет претстави, вклучувајќи шест нови продукции.

Започнува деветата сезона на МЕТ: Живо во HD, наградуваниот серијал чиј репертоар
Метрополитен Опера го пренесува на повеќе од 2.000 кино платна, во 65 земји ширум светот.
Сезоната 2014-15 носи вкупно десет претстави, вклучувајќи шест нови продукции. Сите претстави кои ќе бидат со пренос во живо од сцената на Мет, ги изведуваат најдобрите пејачи, диригенти и театарски уметници.

МАГБЕТ (Верди)

11 октомври 2014, во 18:55ч
Дигигент: Фабио Луиси
Режисер: Адриан Нобл
Костимограф и сценограф: Марк Томсон
Дизајн на светло: Жан Калман
Кореограф: Су Лефтон
Улоги: Ана Нетребко (Лејди Магбет), Жозеф Калеха (Макдаф), Жељко Лучиќ (Магбет), Рене Папе (Банко)

Во вердиевата верзија на Шекспировата трагедија и Ана Нетребко се појавува во вокално и
глумачки сложената улога на Лејди Магбет. Жељко Лучиќ ја игра насловната улога. Зад режијата се потпишува Андриен Нобл, диригент е Фабио Луизи, а Жозеф Калеха и Рене Папе ги толкуваат улогите на Макдаф, односно Банко.

„Ова беше ноќта на г-ѓа Нетребко… Нејзиниот звук беше кадифен, но сепак чадлив, нејзинот глас моќен, но наметлив.. Ова беше прецизно пеење на Верди со треперливи тонски ноти.“ – The New York Times

„Со нејзиниот резонантно прекрасен глас, Ана Нетребко е фасцинантна појава во вердиевата
опера…“ – Financial Times

You May Also Like