Симонида Филипова Китановска изложува во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица на 28 мај 2014 година (среда) во 20 часот ќе биде отворена изложбата на академскиот сликар Симонида Филипова Китановска. Изложбата содржи 80-тина акварели.

simonida filipova kitanovska plakatСимонида Филипова-Китановска е родена 1965 Скопје, Македонија. Дипломирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, 1988 година во класата на проф. Димитар Кондовски и Родољуб Анастасов. Член на ДЛУМ од 1988 година.

Во периодот од 1991-1997 живее и работи во Бостон, САД. Добитник е на повеќе награди: Гран-при, Интернационален конкурс на акварел, Скопје, Награда за акварел; Интернационален конкурс, Скопје, Димитар Пандилов, сликарство мал формат, ДЛУМ, Димитар Пандилов, сликарство мал формат, ДЛУМ, Биенале на југословенскиот акварел, БАЈ, Карловац.

Добро позната како на македонската така и на светската јавност со својот препознатлив експресивен гестуален ликовен јазик преку многубројните масла на платно, oвојпат Симонида Филипова-Китановска ни се претставува во една друга техника а тоа е акварелот. Сегашната употреба на акварелот е долго истажување на ефектите на играта со боја во вода: соединувања, разделени локви, ореоли, контрасти, слоеви боја, без размислување да се додадат контрасти и да се употребат блескави пигменти. Денешниот акварел се состои од храбри бои.

Симонида Филипова-Китановска ни се претставува со изложбата под наслов ,,Птичја градина‘‘, во нејзините ликовни решенија, во кои колористички ги компонира своите мисли и чуства, изразот е концизен и суптилен, а темата разновидна и интересна. Нејзините акварели не раскажуваат – тие се полни со внатрешна сила. Вештината која ги сплотува трпеливоста и спонтаноста, храброста и рефлексијата, ја создава силата на акварелите на Симонида Филипова-Китановска. Одрази и живост, храброст и академско знаење, таква е експресијата на сите дуалности како водата од акварелот и огненоста на неговите бои. Нејзината уметност ги покажува силните чувства на суптилност, слободата на допирот со четка и вибрацијата на движењето, впива цврста хроматска рамнотежа каде студот и топлината се усогласуваат.

simonida filipova kitanovska 1

Сцени од животот, најчесто цветови и птици, нејзините теми често пати во 3Д се впуштаат во пресрет на нашиот поглед. За уметничката, акварелот нема други граници освен нашите сопствени. Ги користи цветчето и птиците како тема за трансформација во апстрактни форми, а потоа создава нова фигура, компонирана од тие форми со нова содржина и своја симболика. Колоритот доминантно е потопол и звучен по интезитет, додека сините и ладни бои зрачат со светлина и го зголемуваат пулсирањето на животот во сликата.

simonida filipova kitanovska 2

You May Also Like