Се одржа манифестацијата „Тортијада 2014“

На оваа манифестација граѓаните и посетителите имаа можност да уживаат во креациите на аматери и на професионалци од земјава и од странство, а годинава учествуваа креативци од осум држави.

interkejks_2014_1

Изминатава сабота /25.10.2014, сабота/ во ВЕРО ЦЕНТАРОТ во Скопје, по шести пат се одржа традиционалната манифестација „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014“.

На оваа манифестација граѓаните и посетителите имаа можност да уживаат во креациите на аматери и на професионалци од земјава и од странство, а годинава учествуваа креативци од осум држави.

Манифестацијата „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014″ беше проследена со богата музичка програма, а влезот на истата беше бесплатен.

Годинава манифестацијата се одвиваше во два посебни дела, каде што во првиот –
ревијален дел, граѓаните имаа можност да ги разгледаат изложените торти и изложбените штандови и да гласаат за најдобрата торта, притоа уживајќи во богатата музичка програма, додека во вториот дел беа прогласени најдобрите торти на „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014″.

На годинешново издание на „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014″ изготвувачите на торти беа поделени на професионалци и аматери и се натпреваруваа во две категории, поточно во правење најдобра свечена и детска торта.

Во категоријата професионалци – свечена торта, првото место го освои слаткарницата „511” (Македонија), второто место слаткарницата „Моцарт” (Македонија), додека третото место го освои слаткарницата „АЛЕКС” (Турција).

Во категоријата професионалци – детска торта, првото место го освои хотелот  „ПАРК” (Црна Гора), второто место слаткарницата „Чоколатерија Аромати” (Македонија), додека третото место го освои слаткарницата „Дела Боса” (Србија).

Во категоријата аматери – свечена торта, првото место го освои Катерина Блажевиќ (Македонија), второто место Анџелија Николиќ  (Србија), додека третото место го освои Драгица Павловиќ  (Србија).

Во категоријата аматери – детска торта, првото место го освои Емина Ризвановиќ (Босна и Херцеговина), второто место и припадна на Елизабета Здравковска (Македонија), додека третото место припадна на тортата на Амбасадата на Република Полска.

Покрај овие, беа поделени и дополнителни награди:

– Награда за најмлад учесник на „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014″ – Ангела Димовска (13 години)

– Награда за најдобра композиција на торта – Зорица Николиќ (Србија)

– Најтематска торта – Милена Алексиќ (Србија)

Покровител на манифестацијата „ИНТЕРСКОПКЕЈКС 2014″ е Град Скопје, а организатор на настанот е Хуманитарната организација ХОА – Ангелчиња.

Овој проект произлегува од Програмата за финансирање проекти за развој на занаетчиството, угостителството и трговијата на Град Скопје за 2014 година.

You May Also Like