Промоција на „Резервен живот“ од Лидија Димковска во Струга

Денеска (сабота, 5 јули) во 20:00 часот во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга ќе биде промовиран романот „Резервен живот“ од Лидија Димковска.

rezerven_zivot_promocija_struga

 

Во романот се зборува за животот на главниот лик Злата Серафимовска во период од 40 години, и тоа, до нејзиното раѓање до навлегувањето во помирни животни води. Покрај приказот на животот на Злата, во позадината на дејството се наведуваат главните општествени настани, започнувајќи од 1970-тите до сегашноста, како потсетник на бурните времиња низ коишто поминала Македонија. Исто така, во романот се прикажува и дел од начинот на живеење во Лондон, каде привремено престојува главниот лик.

Воведна реч на вечерашната промоција ќе има Ненад Јолдески, а разговорот со авторката ќе го води Мерсиха Исмајлоска.

Димковска за „Резервен живот“ е дбитник на наградата за литература на Европската унија.

You May Also Like