Промовиран бестселерот „Собирач на светови“

Издавачката куќа „Три“ во средата (5 сепетември, 2012 година) го промовираше  бестселерот „Собирач на светови“ од Илија Тројанов. Промоцијата во книжарницата во ГТЦ беше можност и за средба со авторот.

 

Наградуваниот европски бестселер „Собирач на светови“ е возбудлива приказна за извонредниот живот на Сер Ричард Бартон, една од најинтригантните и најконтроверзните личности од викторијанската ера.

Авторот за потребите на романот се упатил на тримесечно патување низ Танзанија по трагата на самиот сер Бартон, што на приказната и дава дополнителна автентичност.

——————————————————-

Илија  Тројанов,  роден 1965  година  во  Софија,  израснал  во  Кенија,  а  денес живее  во  Виена.  Студирал  право  и  етнологија  во Минхен  и  во 1992  година  ја основа  издавачката  куќа „Марино”,  специјализирана  за  африканска  книжевност.

Во 1998  г. се преселува во Индија од каде што пишува репортажи и есеи. Потоа извесно време живее во Капштат, па се враќа во Германија и на крајот се вдомува во Виена.

Досега  има  објавено  преку  дваесет  книги  кои  се  преведени  на многу  светски јазици,  а добитник  е и на бројни книжевни признанија, меѓу кои и наградата  за најдобар роман  за „Собирач на светови”, доделена од Лајпцискиот саем на книга во 2006 година.

 

You May Also Like