Премиера на претставата „Петар Пан“ во МОБ

Премиера на претставата за деца „Петар Пан“ ќе биде изведена вечерва во Македонската опера и балет. Претставата на сцената на МОБ првпат е одиграна на 18 декември 1970 година.

salon MOB

Насловниот лик во претставата, Патер Пан ќе го толкува Бобан Ковачевски, додека во останатите улоги ќе настапат Игор Веланоски, Дафина Даниловска, Трајче Стојковски, Билјана Басмаџиева, Билјана Пашариковска, Драган Кочоски, Мирослав Митрашиновиќ, Лиле Миленковска, Саша Евтимова, Агим Бафтии, Стефан Кочевски и Лора Тарчуговска.

Петар Пан е лик создаден од шкотскиот романописец и драматург Џ.М.Бери (1860–1937). Палаво момче кое може да лета и магично одбива да расте. Петар Пан го поминува своето бескрајно детство во авантури на малиот остров „Недојдија“ како лидер на неговата банда „Изгубените момчиња“, заедно со сирени, Индијанци, самовили и пирати, одвреме-навреме сретнувајќи необични деца од надворешниот свет.

Во МОБ ќе се одржат и две репризи на претставата и тоа на 21 март во 19 часот и на 22 март во 12 часот.

You May Also Like