Почнува Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Започнува Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“ која ќе се одржи во Крива Паланка …

kriva palanka panorama

Во организација на општина Крива Паланка од денеска до 27 август ќе се одржи јубилејното, десетто, издание на Интернационалниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“. На годинашната програма годинава ќе настапат културно-уметнички друштва и фолклорни ансамбли од Романија, Словачка, Црна Гора, Србија, Бугарија и Македонија.

Фестивалот започнува во 20 часот, а во истиот термин започнуваат и сите фестивалски вечери. Настапите ќе се одржат на плоштадот „ВМРО“ во центарот на Крива Паланка. Пред почетокот на официјалната програма, во 18 часот е закажано свечено дефиле на сите учесници кое ќе започне од улицата „8 Септемри“ во населбата Осичка Маала. Дефилеа се предвидени и за останатите две фестивалски вечери, со различни појдовни локации за да можат гостите – учесници да се запознаат со градот, а пак кривопаланчани да уживаат во мелосот и колоритните носии на фолклористите од разни земји и култури.

Фестивалот се одржува од 2005 година по повод големите христијански празници Успение на Пресвета Богородица и Свети Јоаким Осоговски, кој е светец-закрилник на Крива Паланка и патрон-празник на градот.

You May Also Like