Икони – подарок за учесниците на фестивалот „Тра-ла-ла“

Со цел учесниците на 15-тото издание на Интернационалниот детски музички фестивал “ТРА-ЛА-ЛА” да се запознаат со дел од македонската култура, денеска тие имаа прием кај Митрополитот Петар во храмот ,,Св.Димитрија,, во Битола кој им подари икони од македонски светители.

ucesnicite_od_tra_la_la_vo_sv.dimitrija

“Запознавањето со целокупната култура што ја поседува Битола па и Македонија и МПЦ е важен настан за учесниците на фестивалот, но и за нас како народ, како нација и како црква бидејќи со тоа ја претставуваме нашата изворна култура и нашето национално историско, културно и црковно богатство.”-истакна Митрополитот Петар.

Битола од 13 до 16 август е домаќин на 15-тото издание на Интернационалниот детски музички фестивал “ТРА-ЛА-ЛА” на кој учестуваат 40 млади музички таленти од 16 држави во светот. Покрај учесниците од Македонија, на фестивалот настапуваат деца солисти и делегации од Португалија, Русија, Малта, Ерменија, Украина, Словенија, Романија, Полска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Бугарија, Србија, Албанија и Косово.

“Секоја година на фестивалот учествуваат солисти од голем број држави во светот презентирајќи ја својата култура, разменувајќи искуства и ширејќи го духот на културната соработка, со што фестивалот прераснува во една од најголемите манифестации од овој тип во Европа. Детскиот музички фестивал “ТРА-ЛА-ЛА” е единствена манифестација во Република Македонија, каде солистите ги изведуваат своите композиции во живо, врз база на музичка подлога односно матрица.”-истакна денеска на прес конференција во Битолар раководителот на фестивалот Тони Алексовски, кој е член во жири комисијата на десетина фестивали ширум светот и кандидат за почесен член и амбасадор на детскиот мир од Светската асоцијација на фестивали и уметности WAFA.

Претставник на Македонија во жирито е македонската пејачка Маргарита Христова која истакна дека Битола е расадник на музички таленти. “Младите музички таленти кои настапуваат на фестивалот се носители на голем број меѓународни музички награди, а Битола преку фестивалот ,,Тра ла ла,, има можност да ги слушне најдобрите детски гласови од цел свет.”-рече Христова.

Фестивалот има натпреварувачки карактер, а според проценката на десет членото меѓународно жири, за најдобрите изведувачи ќе бидат доделени прва, втора и трета награда, како и Гран при на фестивалот. Гала концертот со победничките композиции, како и со популарни гости и звезди од македонската естрада и учество на културно – уметнички друштва ќе се одржи на 16 август со почеток во 19 ч. во Големата сала при Центарот за култура во Битола, кога ќе бидат доделени и наградите на фестивалот.

Фестивалот “ТРА-ЛА-ЛА” е дел од битолско културно лето Битфест со поддршка на општина Битола и градоначалникот на општина Битола д-р Владимир Талески.

You May Also Like