Панел за Манчевски на Кембриџ

На Универзитетот во Кембриџ денеска беше одржана панел дискусија на тема „Довженко/Манчевски: Тишина, Говор и Поглед“.

pred dozdot - before the rain

Дискусијата е дел од семинарите и дискусиите ориентирани кон темата „Нови интердисциплинарни пристапи“, при што заинтересирани студенти, научници и истражувачи можат да учествуваат во разни тематски дебати, соопшти „С Прес“.

Дискусијата за Довженко и Манчевски ќе ги разгледува двата режисера и нивните творештва низ различни контексти. Рускиот режисер Александар Довженко е клучен автор во развојот на филмската уметност. Сценарист, продуцент и филмски режисер, Довженко со својата дејност во почетокот на 20. век придонел во дефинирањето на модерниот филмски израз. Манчевски, во декември, 2013 година, одржа предавање на британскиот Универзитет во Кембриџ на тема „Филм, конфликт и репрезентација“. Притоа на Кембриџ беа прикажани и неговите филмови „Мајки“ и „Пред дождот“.

You May Also Like