Отворање на фестивалот „Звучна имерзија“

Денеска (4 април,петок) во рамките на манифестацијата „Денови на македонска музика“, во 18:00 часот во Музејот на македонската борба, свечено ќе се отвори фестивалот на медиумски уметности “Звучна имерзија“.

denovi_na_makedonska_muzika_2014

 

Прв од ваков вид во државата, фестивалот ќе се одржи ов 4-6 април во соработка со Македонската асоцијација за електроакустична музика.

На свеченото отворањена програмата ќе биде претставена композицијата „Елеорп 76“ (1976) од Драгослав Ортаков, за која се верува дека е прва електронска музичка композиција од македонски композитор, и македонска премиера на композицијата “Macedonian Air Drumming” (1990) од американскиот композитор Неил Ролник.

Програма:

Драгослав Ортаков (1928-2007)
*ЕЛЕОРП 76 (1976)

Нил Ролник (*1947)
**MACEDONIAN AIRDRUMMING (1990)

Програмски белешки од композиторот Нил Ролник:

„Macedonian AirDrumming е дело за соло изведба кое користи музички влијанија од Македонија. Во есента 1989 година, поминав четири месеци во бивша Југославија, како Фулбрајтов стипендист, настапувајќи низ земјата и изведувајќи концерти со моја музика, како солист и во разновидни состави со локални музичари. Додека патував, мојот интерес кон традиционалната музика на регионот, којашто и претходно ја истражував во проектот Балканизацијаи, беше обновен и продлабочен. Најголемото искуство го имав во главниот град Скопје, каде после еден мој авторски концерт домаќините ме почестија со концерт на македонска традиционална музика, кој траеше до раните утрински часови“.

You May Also Like