Од денеска кино-будење во Кинотека

Од денеска (2 март, 2013 година, сабота), во Кинотеката на Македонија започнува специјалната програма „Кино Будење“.

 

„Кино Будење“ е пладневен ритуал составен од три дела:

1. Проекции на наградувани филмови кои, со нивните високи вредности, оставајќи белег во кинематографијата, си обезбедиле место во графата – култни. Изборот е направен според критериумот: ако не сте ги гледале, неизоставно гледајте ги, а ако ви се омилени, не пропуштајте ја можноста за повторна средба со нив.

2. Секоја проекција ќе биде „отворена“ од страна на наши познати имиња кои и самите, со белегот на сопствените високи вредности, ќе застанат зад филмот што им го препорачуваат на присутните.

3. „Кино Будењето“, вклучува и кафе со мафин, пред филмските проекции кои почнуваат во 12.30.

Програма:

02 март 2013

ИГРАЧКА ПЛАЧКА (THE CRYING GAME), трилер, драма, романса, 1992, Велика Британија

Режија: Нил Џордан

Награди: Оскар за најдобро сценарио, БАФТА за најдобар британски филм

09 мaрт  2013

ИЗГОРЕНИ ОД СОНЦЕТО (BURNT BY THE SUN), драма, 1994, Русија

Режија: Никита Михалков

Награди: Оскар за најдобар филм од странско говорно подрачје, Гран-При на Канскиот филмски фестивал

16 март 2013

ТАЈНИ И ЛАГИ (SECRETS AND LIES), драма, 1996, Велика Британија

Режија: Мајк Ли

Награди: Златна палма на Канскиот филмски фестивал; БАФТА за најдобра главна женска улога, Златен глобус за најдобра женска улога

23 март  2013

СЕКС, ЛАГИ И ВИДЕОЛЕНТИ (SEX, LIES AND VIDEОTAPE), драма, 1989, САД

Режија: Стивен Содеберг

Награди: Златна Палма на Канскиот филмски фестивал, награда од публика на Филмскиот Фестивал Санденс

 

30 март 2013

ВО ЗЕНИТОТ НА СОНЦЕТО (PURPLE NOON) 1960, трилер, Франција

Награди: Едгар Алан По награда за најдобар странски филм

Идејата и изборот на филмовите е на Бистра Георгиева и Константин Лошков. Реализацијата е овозможена благодарение на Кинотеката на Македонија, нејзината отвореност за соработка со ентузијастички тимови, нејзиниот слух за иновации, со еднинствена  цел:  подигање на нивото на културната свест, а во слава на филмскиот квалитет.

You May Also Like