Недела на современиот романски филм во Прилеп

Од денеска (петок 29 март) до 5 април (со исклучок на сабота и недела) во Сцена 105 во ЦК „Марко Цепенков“ ќе се одржи „Недела на романски филм“. Стартот е вечер во  20:00 часот со филмот „Изгубени во транзиција“ во режија и сценарио на Кристина Ничитус.

 

На отворањето неделата на романски филм во ЦК,,Марко Цепенков,, ќе присуствуваат претставници од Кинотека на Македонија  и директорот на Кинотека на Романија.

Во наредните денови, од понеделник, до петок, без пари, ќе се прикажат современите романски комедии:
–    „Приказни од златните времиња“ во режија на Попеску, Мунџиу, Маркулеску,
–    „Здраво како си“ режија Александру Мафтеи,
–    „Полжави и луѓе“ во режија на Тудор Џурџиу,
–    „Свадба во Бесарабија“ режија и сценарио Нап Тоадер и
–     „Мечка“ во режија и сценарио на Дан Чизу.

Филмовите кои се на репертоарот се дел од посткомунистичкиот хумор со пародичен призвук, кои се обидуваат да разработат современи теми без инхибиции, но и да ја покажат огорченоста и тврдоглавоста на едно општество кое се уште е во транзиција. Други ја иронизираат комунистичката ера, други се испирирани од вистински настани, а некои се чиста фикција.

Центарот, неделата на романски филм ја реализира во соработка со Кинотека на Македонија.

You May Also Like