Македонија отвора културен центар во Истанбул

Mинистерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска (петок, 21.12.2012 година), во рамките на еднодневната службена посета на Република Турција, на универзитетот „Малтепе“ во Истанбул, оствари билатерална средба со министерот за култура и туризам на Република Турција, Ертугрул Гунај.


Двајцата министри за култура ги потврдија добрите културни врски што постојат меѓу двете земји, како и постојаните заложби на двете страни за нивно унапредување. Беше истакната и одличната соработка во издавачката дејност, со посебен акцент на проектите за превод на турски автори на македонски јазик што ги реализира Министерството за култура на Македонија.

Беа потпишани и два исклучително важни документи – Програмата за културна соработка за периодот 2013-2015 година, со која се предвидени нови проекти кои ќе ја интензивираат соработката и ќе придонесат за поголема комуникација меѓу институциите и соодветните здруженија, и Договорот меѓу Владите на Турција и Македонија за основање и за активностите на културнитe центри во двете земји. Министрите за култура истакнаа дека од огромно значење е што на Република Македонија ѝ се дава простор во срцето на Истанбул, на плоштадот „Таксим“, објект кој е заштитен споменик на културата, а Турскиот културен центар ќе функционира во „Куршумли ан“, исто така споменик на културата од исклучително значење.

Канческа-Милевска упати благодарност до својот турски колега за поддршката што Министерството за култура на Турција ја дава за изработката на копија од саркофагот со претстава на Александар Македонски, кој е изложен во Археолошкиот музеј во Истанбул. Исто така, турскиот министер за култура ја даде својата поддршка околу претставувањето на македонската култура следната година во градот Ескишехир, кој е прогласен за престолнина на културата на туркменските земји.

Министерот за култура Ертугрул Гунај посочи дека на 23 април следната година, на денот кога е формирано големото национално собрание на Турција, ќе ја посети Република Македонија. Тогаш се очекува да биде промовирана и Спомен-куќата на родителите на Кемал Ататурк во село Коџаџик (општина Центар Жупа), а ќе бидат поставени и темелите на Турскиот театар кој се гради во Скопје.

Министерката за култура, во рамките на службената посета на Турција, денеска, заедно со министрите за култура од регионот, присуствуваше и се обрати на отворањето на првото издание на книжевниот фестивал, кој под покровителство на УНЕСКО се одржува на Денот на светски познатите ликови од романите (21 декември).

Романите секогаш можат да бидат прочитани на поинаков начин, да креираат нови лични истории, да создаваат нови светови. Со големиот багаж на оралната традиција и локалните митови, Балканот поседува автентичен книжевен израз кој е одговор на светските и на европските современи текови и тој храбро влегува во дијалог со нив. Романот беше начин безболно да се раскаже и болката на овие простори, да се изградат нови микросветови на ликовите во кои живеат – истакна Канческа-Милевска.

Таа пред министрите за култура потенцираше дека Република Македонија е посветена на силното поддржување на уметничката литература, на домашното творештво и на преводите.

Министерството за култура на Република Македонија со големо внимание ги поддржува приватните издавачки куќи кои објавуваат голем број дела од домашни и од странски автори, а се поддржуваат и изданијата на јазиците на другите етнички заедници – рече министерката.

You May Also Like