Концерт на триото „Шаман“ во Битола

Вечер (среда, 16 јули) во 21:00 часот во Магазата во Битола концерт ќе одржи триото „Шаман“ од Бугарија.

SONY DSC

 

„Шаман“ уште е познато и како Валери Димчев Трио сочинето од:

Валери Димчев – Тамбура, синтисајзер гитара
Лачезар Стаматов – Кавал, вокал
Иван Цонков – тапани и ударни инструменти

“Димчев, иако е прогресивен; некои од тоновите од неговиот рецитал беа поблиску до џез, отколку до традицијата. Тамбурата е гудачки инструмент со форма на капка солза и долг врат, а во рацете на Димчев, е способен за голема суптилност.“Ед Вард, Wall Street Journal (САД)

“Овие одлични музичари и композитори ме убедуваат дека постојат многу луѓе во западот, кои ќе уживаат во овој уникатен и освежувачки бугарскиот џез / народна музика.” Kari Sverrisson, Национална Фарска радиодифузна корпорација, Фарските Острови(Данска)

Валери Димчев е роден во 1963 година во градот Благоевград, југозападна Бугарија. Студирал тамбура во училиштето за народна музика во Широка Лука и AMTII Музичката академија во Пловдив.
Постојана потрага на нови идеи, стилови и експерименти го обликува имиџот на Валери Димчев – триото “Шаман”. Она што ја карактеризира музиката на групата, е врската со интонациите и ритмичките традиции на бугарскиот фолклор, типичен нееднаков ритам 7/8, 9/8, 11/8, итн, заедно со традиционалните и современите инструменти (тамбура, кавал, народно пеење, дарбука, тапани, итн.). Одржувајќи го уникатниот стил на својата музика, маестро Димчев има издадено неколку албуми во Бугарија, Европа и Северна Америка. Тој има одржано турнеи во Европа, Северна Америка, Азија – Шведска, Франција, Данска, Украина, Фарските Острови, Република Чешка, Норвешка, Германија, Бугарија, Република Македонија, Канада и Малезија има настапено во живо со концерти, фестивали и работилници со бугарски музика. Тој е учесник во Меѓународниот ликовен Форум – Без граници 2011 – Балчик – Бугарија и Без граници 2013 – Албена – Бугарија и Мангалија-Романија коорганизирано од страна Scenderman. Член на Scenderman мрежата на уметноста од 2009 година.
Лачезар Стаматов е роден во 1981 година во градот Гоце Делчев, Југоисточна Бугарија. Студирал во училиштето за народна музика во Широка Лука и AMTII Музичката академија во Пловдив. Има свирено во 8 земји од светот.
Иван Цонков е роден во 1989 година во градот Благоевград, Југоисточна Бугарија. Магистер е по педагогија, а исто така на поп и џез тапани, ударни инструменти во Националната Музичка Академија “Панчо Владигеров” во Софија. Магистер по музиката во “Aкадемија за Музичка Уметност“ – Милано, Италија. од 2011-2013 година бил перкусионист на Европскиот Џез оркестарот на ЕУ со диригентите: Јере Лауканен и раул Соот. Има свирено во 14 земји во светот: Америка, Европа и Азија.

You May Also Like