Книжевен портрет на бугарскиот поет Николај Шопов

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“- Скопје го организира книжевниот портрет на бугарскиот поет Николај Шопов. Чествувањето ќе се одржи на 21 мај (среда) 2014 година со почеток во 19.00 часот.

book_at_sky (copy)

 

За делото на Николај Шопов ќе зборува Санде Стојчевски а делови од неговата поезија ќе интерпретира актерот Томе Витанов.

Николај Шопов е современ бугарски писател. Дипломирал историја на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“. Автор е на повеќе поетски книги и застапуван е во антологиите на современата бугарска поезија. Преведуван е во Македонија, Русија, Србија, Молдавија, Албанија и Романија.

Николај Шопов е автор на повеќе истражувања и научни публикации од областа на историјата на културата, културологијата и менаџирањето во духовната сфера. Добитник е на наградите „Слав Караславов“ и „Македонски книжевен дедал“. Член е на Сојузот на бугарските писатели и претседател на Фондацијата „Републикански институт“. Шопов е активен учесник во соработката меѓу Сојузот на бугарските писатели и Друштвото на писателите на Македонија. На бугарски јазик превел книги од Ким Мехмети , Христо Крстевски, Митко Маџунков, Али Алиу, Филип Петровски и Разме Кумбаровски.

You May Also Like