Изложба „Балтон и пријателите“ во АРМ

Утре (четврток 31 јануари) во 19:00 часот во Домот на АРМ, Друштвото на ликовни уметници на Македонија организира изложба во сеќавање на Никола Иванов – Балтон со наслов „Балтон и пријателите“.

Никола Иванов Балтон (1948-2012)

Биографија:
Роден во Штип. Завршил Уметничко училиште во Скопје, дипломирал сликарство на Факултетот за ликовни уметности во Скопје 1984 година.

Остварил студиски патувања во Франција. Имал тринаесет самостојни изложби и голем број групни претставувања во земјата и странство (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарија, Ерменија, Франција, САД). Бил учесник на многубројни уметнички колонии во земјата и странство (Турција, Бугарија, САД).

награди:
1970, Прва награда на млади сликари на град Скопје
1984, Откупна  награда  на  ФАС  11  Октомври
1986, Откупна  награда  на  МСУ  Скопје, Аквизиции  VI
1994, Награда  за  сликарство  на  ДЛУМ -„Лазар Личеноски“
2011, Награда  за  животно  дело  на ДЛУМ – „Нерешки мајстори“ -Цетиње, Црна Гора, признание  на  Ликовниот  салон  за најуспешно  дело

Творештвото на Никола Иванов-Балтон,  веќе неколку децении е присутно и доволно познато на македонската ликовна сцена и тоа, со одделни сегменти, укажува на некои текови на ликовната мисла кај нас во подрачјата на апстрактниот и асоцијативниот израз.

Целокупниот опус (дури и во областа на мозаикот, витражот и др.), треба да го следиме како продукт на една отворена, ведра, оптимистички настроена персонална природа која силно го ослушнува, го чувствува животот, сите негови битни вибрации и движења. Тој на лесен и непосреден начин сето тоа го приближува како негова автентична, внатрешно креативна нужност преку она со што тој располага – бојата, линијата, структурата, формата, фактурата…

Силната експресивна доживелица од поттици опсервирани и транспонирани во нивната суштинска конзистентност е нескротлив импулс за ефектна, во еден здив решена визуелна оформеност каде што во нејзината изворна форма се задржуваат треперењата на сликарскиот нерв со лирски жаришта. Неговото сликарство е многу вешто синхронизирано единство, спој на лесно и лежерно, знаечко искуство паралелно придружено и диктирано од екстрактните созвучја на сопствениот емоционално чувствителен креативен, динамичен и темпераментен склоп. Во експлозивните творби, во чудесна взаемна кохезивна врска, нераскинливо егзистираат и снажни, експресивни распрснувачки енергии на ликовното јадро, силна, незадржлива  и фуриозно распламтена, возбудливо треперлива игра со милозвучни, суптилни и нежни  лирско поетски призвуци .

You May Also Like