Златна мечка за кинескиот „Црн јаглен, тенок лед“ на Берлинале

Наградата Златна мечка на 64-от меѓународен филмски фестивал Берлинале ја доби крими драмата „Црн јаглен, тенок лед“ на кинескиот режисер Диао Инан.

black coal thin ice berlinale

Кинескиот актер Лијао Фан беше награден со Сребрена мечка за улогата на поранешен полицаец во истиот филм. Специјална награда од жирито на Берлинале доби американецот Вес Андерсон за филмот „Грандхотел Будимпешта“.

Оваа награда се смета за вторo по големина признание по Златната мечка за најдобар филм.  Наградата Сребрена мечка ја доби американскиот режисер Ричард Линклетер за филмот „Адолесценција“.

Сребрена мечка за најдобра актерка доби Јапонката Харун Кароки за улогата на собарка во Токио за време на војната во филмот „Малата куќа“.

Германците Ана и Дитрих Бригеман, брат и сестра, беа наградени за најдобро сценарио за филмската драма „Крстопат“. Наградата за најдобра камера ја доби кинескиот уметник Јиан Зенг за драмата „Слепа масажа“.

You May Also Like