Домот на културата во Валандово доби новa современa сала

Од денеска Домот на културата во Валандово има нова, современа сала опремена со светлосна и аудио опрема по светски стандарди …

folk fest valandovo 1Во Валандово од вечерва започнува тридневниот празник на македонската новосоздадена песна, Фолк фест Валандово, кој го одбележува своето јубилејно 30. издание. Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска заедно градоначалникот Николче Чурлиновски, го отворија реновираниот современ простор.

По повод јубилејот вчера беше промовирана и богато илустрирана монографија на авторот Мирче Карамучев која говори за растот и развојот на фестивалот кој е симбол на градот Валандово, како и ЦД со најслушаните песни и победници во изминатите 30 години.

-Во овој простор, кој е во интерес на сите граѓани на општина Валандово, во иднина ќе може да се реализираат содржини од секаков вид, театарски претстави, концерти, манифестации и фестивали, посочува Канческа-Милевска.folk fest valandovo 2

Оваа година на фестивалот Фолк фест Валандово во рамките на трите фестивалски вечери ќе бидат изведени 33 нови композиции.

-Многу генерации со носталгија се сеќаваат на најдобрите остварувања на овој фестивал, кој стана своевидна традиција која со нетрпение ја очекуваат сите љубители на народната музика, рече министерката за култура.

Таа додаде дека новата концепција на фестивалот која предвидува и зголемување на фондот на награди ќе влијае на квалитетот на продукцијата на македонската новосоздадена песна и афирмацијата на македонската музичка традиција.

Јубилејното издание на фестуивалот денеска доби и монографија за историјата, растот и растежот на фестивалот од Мирчо Карамучев, кој на 165 страници преку текст и автентични фотографии го презентираше градењето на реномето на фестивалот и негувањето на македонската музичка народна традиција.folk fest valandovo 3

Во рамките на промоцијата беше презентирано и ЦД издание со најпопуларните песни кои беа изведени на фестивалските изданија во изминатите 30 години.

You May Also Like