Ден на ДПМ во Куманово

Манифестацијата Ден на ДПМ во Куманово се организира во рамките на проектот  за дисперзија на културните настани во Македонија. Неодамна Ден на Друштвото на писателите се одржа во Гевгелија, а наскоро вакви манифестации ќе бидат организирани во Кавадарци, Охрид, Битола и Велес.

kumanovo (copy)

Манифестацијата Ден на Друштвото на писателите на Македонија во Куманово, ќе се одржи во петок (17 октомври) во 19 часот.

На средбата, што ја организираат библиотеката „Тане Георгиевски“ од Куманово и Друштвото на писателите на Македонија, пред љубителите на литературата ќе настапат автори од повеќе генерации: Стојан Тарапуза, Раде Силјан, Елена Пренџова, Веле Смилевски, Ристо Лазаров, Данило Коцевски, Санде Стојчевски, Билјана Станковска, Бранко Цветкоски, Бобан Богатиновски, Весна Ацевска,  Братислав Ташковски, Оливера Доцевска, Јовица Тасевски Етернијан и Марина Мијаковска.

На отворањето на манифестацијата ќе зборуваат  директорката на Градската библиотека во Куманово Нада Ивановска и претседателот на ДПМ Веле Смилевски. Договорено е средбата да има традиционален карактер и таа секоја година да се одржува во октомври, во знак на слободарските традиции на Куманово.

Манифестацијата Ден на ДПМ во Куманово се организира во рамките на проектот  за дисперзија на културните настани во Македонија. Неодамна Ден на Друштвото на писателите се одржа во Гевгелија, а наскоро вакви манифестации ќе бидат организирани во Кавадарци, Охрид, Битола и Велес.

You May Also Like