„Војна со дождалците“ од Карел Чапек на македонски јазик

Друштвото за издавачка дејност „Македонска реч“ од Скопје неодамна го објави романот „Војна со дождалците“, на Карел Чапек, во превод од чешки јазик на Донка Роус.

vojna_so_dozdalcite_korica

Книгата „Војна со дождалците“ Чапек ја напишал како реакција на опасноста што демнела од фашизмот (1936) и претставува предупредување од која и да е тоталитарна идеологија. Овој научнофантастичен и сатиричен роман е деликатесно четиво, зашто е напишан од големиот мајстор на раскажувањето, со извонредна стилска изведба и со читлива и динамична приказна. Чапек овде се покажува како врвен фантаст и сатиричар, инвентивен мистификатор и утопист, ироничен и луциден наратор, а утописката фантастика ја прави како да е дел од реалноста и секојдневјето.

УНЕСКО овој роман го преведе на англиски јазик како дел од проектот за превод на дела од светската книжевност со голема вредност.
Романот започнува со закотвувањето на холандскиот брод Кандонг Бандоенг на капетан Јан ван Тох на островчето Тана Маса, во близината на Суматра. Капетанот дознава дека тамошниот залив е богат со школки од кои се вадат скапоцени бисери. Сака со домородците Батаки да склучи договор за вадење на школките, но домородците не сакаат да одат да работат во тој залив, бидејќи, како што велат тие, таму има тапа – морски ѓаволи, од кои се плашат. Но капетанот открива дека тие се дождалци и ги придобива за вадење на бисери како евтина работна сила. Но тие се и интелигентни, умешно се хранат и се бранат, па почнуваат брзо да се размножуваат и се вртат против човештвото…
Претходно „Македонска реч“ ги објави драмските дела на Карел Чапек „РУР (Румсовите универзални роботи) “ и „Бела болест“, исто така првпат на македонски јазик, во превод од чешки јазик на Донка Роус.

Карел Чапек (1890-1938) е најмаркантната личност во чешката книжевност. Тој е еден од најпреведуваните писатели. Преведен е скоро на сите поголеми јазици и неговото творештво секогаш е високо оценувано вреднувано во Чешка и во светот, и тоа не само како книжевник, туку и како филозоф, новинар, фељтонист и преведувач. Пишува хумористично и интелигентно за шрок спектар на теми и се смета за основоположник на класичната научна фантастика.

You May Also Like