Истекува рокот за аплицирање за „Најдобар млад научник“ за 2018 година

Аплицирањето на јавниот повик за избор на „Најдобар млад научник“ за 2018 година, признание што го доделува претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, трае до 31 декември.

Повикот е отворен за сите млади луѓе коишто заклучно со 2018 година навршуваат 30 години, а кои во досегашната научна работа имаат постигнато значајни научни резултати.

Услов за конкурирање на заинтересираните е да имаат добиено награда или признание за научно-истражувачка работа, да имаат објавени резултати од научно-истражувачка работа и применетост на резултатите од научното истражување за тековната 2018 година.

Доделувањето на признанието „Најдобар млад научник“, по иницијатива на претседателот Иванов, има за цел да го поттикне развојот и да ги стимулира вложувањата во науката, да ги поддржи научните установи и младиот научен кадар, но и да ги награди врвните научни достигнувања.

Апликацијата за учество на јавниот повик треба да содржи биографија, реализирани проекти во 2018 година со кои се конкурира (во еден печатен и еден електронски примерок – CD) и уверение за државјанство на Република Македонија.

Заинтересираните кандидати своите документи треба да ги достават до Кабинетот на Претседателот на Република Македонија најдоцна до 31 декември 2018 година.

Досегашни носители на признанието „Најдобар млад научник“ од 2010 до 2017 година се Никола Златанов, Трифче Сандев, Катерина Бачева, Петар Стојанов, Даниел Денковски, Михаела Ангелова, Христијан Ѓорески и Сретен Давидов.

You May Also Like