Самостојна изложба на Трајче Чатмов во Велес

 Во ликовниот салон во Велес синоќа (петок, 14 декември) беше отворена изложбата „Брутална вистина или Баханалии“ трета по ред од академскиот ликовен уметник Трајче Чатмов, велешанец кој живее и работи во Скопје.

На изложбата се претставени 40 дела, масло на платно во експресионистички стил, создадени изминатите три години.

Како што појаснува Чатмов, ликовната изложба е жива материја затоа што тој ќе продолжи да ја зголемува  со нови дела  ќе биде циклус, кој ќе го  претстави во повеќе градови во земјава,а планира да ја изложи и во странство.

  • Моите дела се размисли за било што: секојдневие, политика, љубов. Колоритот во моите слики е суштествено поврзан со прикаската која се раскажува и е помошно средств оза да се нагласат некои  елементи со што би се истакнала драматиката во приказот,нагласувајќи ги чувствата  кои треба да бидат пренесени, а кои гледачот треба да ги доживее. Не следејќи ги традиционалните   принципи, цртежот доаѓа редоследно по чистата боја на која само и дава облик и го допрецизира приказот, појаснува Чатмов.

Анита Василкова Мидоска истакна дека Трајче Чатмов го има сензибилитетот на Петар Мазев и затоа таа како директор  на велешкиот Народен музеј, му нуди наредната негова  изложба да се престави  во фоајето на Спомен костурницата  каде се наоѓа и муралот на Петар Мазев.

You May Also Like