Kонцерт на Камерниот оркестар на музичката младина на „Охридско лето“

Уметниците на Камерниот оркестар на музичката младина на Македонија се редовни учесници на Фестивалот „Охридско лето“.

За нив вечерва (понеделник, 3о јули) е резервирана сцената на катедралната црква „Света Софија“, каде овојпат ќе се претстават со избрани дела на Вивалди, Аренски, Барток, Пјацола, Блази, Григ.

Камерниот оркестар на музичката младина на Македонија „Саша Николовски-Ѓумар“ е основан пред повеќе од 30 години, како прв сегмент на Летниот музички камп на Музичката младина на Македонија во 1986 година. Денес овој ансамбл претставува прв и единствен од ваков вид на просторите на југоисточна Европа.

Составен е од студенти на Факултетот за музичка уметност од Скопје, но во него често може да се сретнат и млади музичари од други земји.

Диригенти и уметнички раководители на оркестарот биле значајни имиња од македонската музичка сцена: Фимчо Муратовски, Горјан Коруновски, Саша Николовски-Ѓумар, Вања Николовски-Ѓумар, Мирослав Спасов, Борјан Цанев, Бисера Чадловска, Олег Кондратенко, но и познати странски диригенти како: Арилд Ремерајт, Миша Кац, Џанлука Мартиненги и др.

Оркестарот има реализирано повеќе од 90 концерти, одлично прифатени од слушателите и критиката, а добитник е и на национални награди и признанија.

You May Also Like