Графики и цртежи на Адем Дермаку во Чифте амам

На 8 Август 2019 (четврток) во Националната галерија на Македонија, во објектот „Чифте Амам“ со почеток од 19.00 часот, ќе биде отворена изложбата „ МОИТЕ СПОМЕНИ, ДАЛИ СЕ И ТВОИ…?!”графики и цртежи од Адем Дермаку, уметник од Швајцарија/Косово.

Дермаку се продлабочи рано во техниките на графичко печатење. Неговото широко познавање на многу традиционални техники често се комбинира во неговите дела. Градење мостови преку употреба на носталгични средства, кои ги користат уметниците за критични современи теми, кулминира во нови, изненадувачки слики. Неговите дела одразуваат фундаментална потреба на уметникот да не ги потиснува неговите мрачни години. Користењето на старите и новите медиуми и техники, поетички и вешто да ја постигнат целта е невообичаено за современиот уметник, но уметникот Адем Дермаку управува со овој балансиран чин – благодарение на неговото искуство.

Адем Дермаку инаку е роден на 31.07.1978 година во Каменица, Косово.
Живее и работи во Швајцарија.

You May Also Like