Програма на 41 Мајски оперски вечери

На 9 мај свечено ќе се отворат 41 по ред „Мајски оперски вечери“ кој е еден од ретките оперски фестивали во Европа. Многу од вљубениците на оперската уметност со право го нарекуваат, празник на музиката.

Мајските оперски вечери традиционално  ќе бидат отворени со премиерата на претставата „Хофманови приказни“ од Жак Офенбах, во која учествуваат солистите, оркестарот, хорот и балетскиот ансамбл на Македонската опера и балет под диригентско водство на маестро Алесандро Д’ Агостини од Италија, инаку веќе одомаќинет во нашата куќа кој меѓу останатото одлично го говори и македонскиот јазик. Режисер ќе биде Урсула Хорнер од Австрија, која исто така се докажала на нашата сцена реализирајќи неколку наслови. Сценографијата е на Марија Ветероска, додека костимите на Марија Пупучевска.

Програма:

09.05.2013 – 20.00
Четврток / Thursday
Свечено отворање / Official opening
ПРЕМИЕРА/ PREMIÉRE
ХОФМАНОВИ ПРИКАЗНИ – Ж. Офенбах
THE TALES OF HOFFMANN – J. Offenbach

11.05.2013 – 20.00
Мала сцена / Small Stage
Сабота / Saturday
ЕВРОПСКИ ОПЕРСКИ ДЕНОВИ: OПЕРА-ДРАМА-СЦЕНА
EUROPEAN OPERA DAYS: OPERA PLAY- GROUND

12.05.2013 – 20.00
Мала сцена / Small Stage
Недела/ Sunday
ЕВРОПСКИ ОПЕРСКИ ДЕНОВИ: OПЕРА-ДРАМА-СЦЕНА
EUROPEAN OPERA DAYS: OPERA PLAY- GROUND

13.05.2013 – 20.00
Понеделник/Monday
ДОН КИХОТ – Л.Минкус
DON QUIXOTE – L. Minkus

18.05.2013 – 20.00
Сабота/Saturday
ТРАВИЈАТА – Џ. Верди
LA TRAVIATA – G. Verdi

22.05.2013 – 20.00
Среда/Wednesday
АТИЛА – Џ. Верди
ATTILA – G. Verdi

26.05.2013 – 20.00
Недела/Sunday
ЛУЧИЈА ОД ЛАМЕРМУР – Г. Доницети
LUCIA DI LAMMERMOOR – G. Donizetti

31.05. 2013 – 20.00
Петок/Friday
АИДА – Џ. Верди
AIDA – G. Verdi

You May Also Like