Ново издание на МОТ од следната недела

Вчера (среда, 14.9.2011 година) на платото пред  Младинскиот  културен центар – Скопје се одржа прес на кој што беше претставена програмата за годинашново, триесет и шесто издание  на Меѓународниот театарски фестивал – МОТ 2011, што ќе се одржи од  21 до 28 септември 2011 година.

Програмата  ја промовираа директорот на МКЦ, Златко Стефковски, и програмскиот директор Дејан Пројковски.

Годинава  МОТ под слоганот „Млад Отворен  Театар“  ќе продолжи да ја испишува својата  театарска историја. На програмата ќе бидат  9 претстави од странство, 9 домашни претстави, 3 концерти, 2 промоции на книги и една инсталација.

На  отворањето на 36-то издание на МОТ, на 21.09.2011 година, како специјални гости со целовечерен концерт на платото пред МКЦ  ќе настапат култните Tuxedomoon, а вечерта ќе се одиграат и претставите „Звукот на коските што се кршат“  на  Театра од Скопје,  и „Турбо  Парадисо“ на Коsztolanyi  Dezso, унгарски театар којшто работи  во Суботица, Србија.

Жирито на Фестивалот е во состав: Љубиша Никодиновски-Биш, основач на МОТ, Александра Бошковска, театарски критичар и Ѕвездана Ангелова, актерка.

Во рамките  на Фестивалот ќе  се одржат  две  промоции на книги, „Краток вовед  во бесконечноста“, во просториите на Кино Милениум и  „Театарот  на движење“, и една инсталација на Филип Јовановски.

Ова 36-то издание  на Меѓународниот театраски фестивал- МОТ 2011 ќе заврши на 28 септември  со  претставите „Јас, љубам , бог“, на Буден Театар, и „Неверство“  на  ЦК театар.

Покровители на Младинскиот отворен театар се Градот Скопје и Министерството за култура, а програмата ја  реализира  Младинскиот културен центар-Скопје.

You May Also Like