Благој Чоревски лауреат на театарскиот фестивал „Свети Јоаким Осоговски“

Познатиот македонски актер Благој Чоревски е годинашен добитник на единствената награда на меѓународниот театарски фестивал „Свети Јоаким Осоговски“, кој јубилејно по десетти пат ќе се одржи од 14-22 септември во Крива Паланка.

Наградата ќе му биде врачена на свеченоста организирана на 14 септември, на почетокот на Фестивалот.

Благој Чоревски потекнува од актерско семејство, Факултет за драмски уметности завршил во Софија, а работниот век го поминал во Драмскиот театар во Скопје. Во текот на својата долгогодишна актерска кариера има остварено значајни улоги во многу драмски, телевизиски, филмски и радио проекти. Добитник е на бројни значајни признанија.

Годинава на меѓународниот театарски фестивал „Свети Јоаким Осоговски“,ќе бидат изведени осум претстави со театри од Македонија, Србија, Хрватска и Бугарија, а во придружната програма ќе бидат промовирани неколку книги од областа на театарот и ќе бидат отворени неколку изложби на фотографија.

You May Also Like