На денешен ден: Почина Павел Шатев

На денешен ден (30 јануари 1951) во Битола умрел Павел Шатев, македонски револуционер, родољуб и публицист, еден од легендарните солунски атентатори, наречени „гемиџии“, крунски сведок што останал да раскажува за тоа што се случувало во Солун во 1903 година.

Неговиот живот е мошне бурен и мачен. Бил член на АСНОМ и министер за правосудство во првата македонска влада.

Поради несогласувањето со повоената политика на СФРЈ, бил отстранет од политичката сцена.

Роден е во Кратово, на 15 јули 1882 година.

You May Also Like