Почина рускиот писател и дисидент Владимир Буковски

Советскиот писател и дисидент Владимир Буковски почина вчера (27 октомври) во болница во Кембриџ, Англија, на 76-годишна возраст.

Причината за смртта е прекин на работата на срцето. Неговото здравје последниве неколку години беше влошено.

Буковски беше познат како дел од дисидентското движење во СССР, а 1972 година бил и осуден на две години затвор и пет години егзил поради антисоветски активизам.

Од 1976 година живееше во Англија.

You May Also Like