Најдобри земји за одгледување деца

Универзитет на Пенсилванија, од 2016 година наваму објавува годишни листи на најдобрите земји за одгледување деца. Според годинашниот извештај, на првите три места се скандинавските земји Данска, Шведска и Норвешка.

Данска е најповолна држава за живот за децата, оти е „прилично дарежлива кога се работи за породилното отсуство за мајките, како и за татковците”, има многу добар здравствен и образовен систем. Поради слични причини, на второто и третото место се Шведска и Норвешка. Како фактор се земени и социјалните програми и ниската стапка на криминал.

Во петте најдобри земји за одгледување деца се и Канада и Холандија, а натаму следат Швајцарија, Нов Зеланд, Австралија и Австрија.

Велика Британија е на 11. место, главно поради нееднаквата просечна заработувачка меѓу мажите и жените, но и затоа што многу деца се раѓаат во сиромаштија.

Германија е на 13. место, а зад неа се Франција, Италија и Шпанија. САД се на 18. место – со лоши оценки поради безбедноста, политичката (не)стабилност, нееднаквоста во заработката меѓу двата пола.

Од регионот, Хрватска е на 24. место, Бугарија е на 42-то, а пак Србија е на 62. место од вкупно оценетите 73 земји.

Најнеповолните десет земји се: Казахстан, Либан, Гватемала, Мјанмар, Оман, Јордан, Саудиска Арабија, Азербејџан, Тунис и Виетнам.

You May Also Like