Бугарија ја затвора Агенцијата за Бугарите во странство

Премиерот на Бугарија, Бојко Борисов најави дека Владата планира да ја затвори Државната агенција за Бугарите во странство, по скандалот со незаконско издавање на бугарски државјанства на странци.

– Задолжив неколкумина од колегите да размислат како да ја затвориме Агенцијата за Бугарите во странство. Тука се Министерството за внатрешни работи, Министерството за правда и Претседателството. Тоа се трите институции, што ќе се произнесат по ова прашање, изјави Борисов.

Според бугарската Влада, надлежностите што сега ги има Агенцијата можат да се поделат на неколку други државни институции.

Обвинителството на Бугарија минатиот месец започна истрага против службеници во Агенцијата во врска со наводите за корупција и злоупотреби при издавањето на бугарски државјанства на странци.

Во врска со овие сомнежи на 31 октомври беа приведени претседателот на Агенцијата, Петар Харалампиев и 19 нејзини службеници. По првичната истрага, обвиненија беа покренати само против Харалампиев, главниот секретар на Агенцијата, Красимир Томов и против уште две лица.

При претресот на просториите на Агенцијата во сефот на Томов беа пронајдени над половина милионин лева (околу 250.000 евра) во готовина.

Според в.д. раководителот на бугарското Специјалното јавно обвинителство, Димитар Петров докзаите до кои е дојдено во истрагата се неспорни.

Mинатата недела Борисов им наложи на Министерството за внатрешни работи и на Државната агенција за национална безбедност да извршат проверка на бугарските патни документи издадени на странци во последните пет години.

Бугарските медиуми јавуваат дека и денес пред Агенцијата за Бугарите во странство има редица на странци кои чекале да поднесат документи за добивање на бугарско државјанство, меѓу кои и голем број македонски државјани.

Тиесе пожалиле дека не можат да под несат барања за државјанство поради скандалот во Агенцијата и истрагата за корупција.

You May Also Like