Британски научници ја снимиле бојата на смртта

Научници од британскиот Универзитет на Лондон тврдат дека ја снимиле бојата на смртта, а тоа е сината, објави списанието „Плос бајолоџи”.

Раководителот на проектот, проф. Дејвид Џејмс снимил клетки на црви во мигот кога смртта настапува. Според него, претпоставките говореле дека тој процес води кон хемиска реакција и можно е да има боја.

Прекинот на меѓуклеточните врски, наречен некроза, предизвикал „сина реакција“.

Претпоставките говорат дека доколку се успее во тоа да се блокира таа комуникација, каде „клетките си соопштуваат меѓу себе дека смртта настапила“, тоа може да го одложи почетокот на некрозата, која започнува две-три минути по запирањето на срцето. – Така лекарите би имале повеќе време да ги реанимираат пациентите, нагласува Џејмс.

Тимот научници успеале да го забават процесот на смртта кај примитивните организми.

Извор: МИА.мк

You May Also Like