Кина го забрани пребарувачот Бинг

Кина го блокира пребарувачот „Бинг“ на Мајкрософт, објави „Њујорк тајмс“.

Тоа беше последниот странски пребарувач кој функционираше во земјата, иако имаше цензурирани и умерени резултати од страна на компанијата, за да ги следи барањата, пишува весникот.

Засега на постојат информации која е причината за одлуката на кинеските власти, и дали ова решение е привремено, или трајно блокирање.

Според „Фајненшл тајмс“, блокирањето го наредила Владата на локалниот државен телекомуникациски оператор China Unicom.

Одлуката е изненадувачкa, бидејќи „Мајкрософт“ генерално е во добри односи со властите во Кина.

You May Also Like