„Дваесет и првиот“ на Томислав Османли преведен на хрватски јазик

Издавачката куќа „Сандроф“ од Загреб го објави романот „Дваесет и првиот“ на Томислав Османли, во превод на проф. Д-р Борислав  Павловски.

 

„Дваесет и првиот“ е објавен во едицијата „Авантура“ во која досега хрватскиот издавач ги објави прозните книги на Срѓан Ваљаревиќ, Роберт Перишиќ, Дамир Каракаш, Алја Терзиќ, Јуриј Худолин.

Авторот Османли е претставен и со биографија во која е подвлечена разновидноста на неговиот творечки опус и податокот дека книгата ја доби наградата „Роман на годината“ во Македонија.

„Дваесет и првиот“ се појави во 2009 година во издание на „Блесок“ од Скопје и досега има две изданија на македонски јазик. Во  2010 беше македонски кандидат за меѓународната книжевна награда „Балканика“.

Романот на Османли на хрватски јазик ќе биде промовиран овој месец во Загреб.

You May Also Like