Поетскиот караван патува во Гостивар

Поетскиот карван на Друштвото на писателите на Македонија продолжува во Гостивар. На 28 септември, пред храмот Св.Ѓорѓија во селото Дебреше, Гостиварско, ќе настапат осумина поети, членови на ДПМ.

poestki_karavan_gostivar

Ова е шести поетски караван од циклусот „Почуствувај ја Македонија со шестото сетило“ и почетокот е закажан за во 12:00 часот прд храмот Св Ѓроѓија во Дебреше. Гостиварско каде со своја поезија ќе учествуваат:

– Александар Кујунџиски
– Викторија Силјановска
– Кочо Топузоски
– Олга Панкина
– Славица Дабевска Кировска
– Вера Стојчевска Антиќ

Програма на овој настан ќе биде збогатена со:

– Проф. др. Катерина Петровска Кузманова со кратко предавање на тема поврзана со проектот
– Проф. др. Вера Стојчевска Антиќ со осврт на животот и делото на Ѓорѓи Пулески
– Мите Грозданов со изведба на монодрама
– Оперската певица Серафина Фантаузо со изведба на „Ave Maria“
– Музичкото дуо Signature составено од Нина Милановиќ – виолина и Трајанчо Стојановски – гитара
– Уметничка изложба на Дана Крстеска
– Рецитал од Анте Поповски изведен од младата Наде Матеевич
– Хор при средното училиште „Панче Попоски“ од Гостивар
– Leetiv Namdag Janchivin од Монголија со свој рецитал

Во неофициалниот дел на програмата ќе се престават и поети кој не се дел од Друштвото на писатели на Македонија Елизабета Питулкова, Милена Јовановска и Љупка Антеска

Во карванот на Друштвото на писателите, во рамките на проектот „Почувствувај ја Македонија“, со цел афирмација и доближување на литературното творештво до читателите, до сега учествуваа 37 поети од различни генерации.

Карванот започна на 22 јуни во Дебар, потоа се одржа во Охрид, Прилеп, Штип и Битола,а сега, преку Гостивар, ќе продолжи низ повеќе градови од земјата, меѓу кои, Велес, Куманово, Неготино, Струмица и Виница. Средбите со љубителите на пишаниот збор, се одржуваат на неконвенционален начин, на отворен простор, и се во функција на запознавање со природните убавини, историските знаменитости и духовните светилишта на Македонија.

You May Also Like