Филмот „Трето полувреме“ кандидат за Оскар

Филмот „Трето полувреме” на Дарко Митревски ќе биде македонски кандидат за наградата Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, што ја доделува Американската академија за филмски науки и уметности.

Друштвото за филмски професионалци на Македонија, соопшти дека во конкуренција, покрај „Трето полувреме“, биле и филмовите „Жената која ги избриша солзите” на Теона Стругар Митевска во продукција на Систерс енд Брадр Митевски и „Скопје Ремикс” на група режисери во продукција на Ново македонско видео.

„Трето полувреме“ е во продукција на Кино око.

Кандидатурата на филмот „Балканот не е мртов” на Александар Поповски, исто така во продукција на Кино око, од технички причини навремено била повлечена.

You May Also Like