Ф.Е.И.М.’С ќе ја сними музиката за филмот за Мајка Тереза

Македонскиот симфониски оркестар Ф.Е.И.М.’С ќе ја сними музиката за холивудскиот биографски филм за Мајка Тереза, насловен „Писмата“ (The Letters) …

majka_tereza

Филмот за Мајка Тереза е во постпродукција и се очекува премиерно да биде прикажан на 5 септември 2014 година, денот на смртта на хуманистката и нобеловка.

– Се чувствуваме почестено што успеавме да го склучиме договорот за снимање на музиката за овој филм во нашето студио. На еден начин го дожувуваме и како симболичен чин, имајќи ја предвид поврзаноста на Мајка Тереза со Скопје. Музиката ќе се снима во два дена, а композиторот поради потребните подоготовки за снимање на музиката ќе биде во Скопје четири дена, изјави Лорен Копитс, менаџер на оркестарот Ф.Е.И.М.’С.

Сценарист и режисер на филмот е Вилијам Б. Рај, а улогата на Мајка Тереза ќе ја игра британската актерка Јулија Стивенсон. Во актерската екипа се и Макс фон Сидоу и добитникот на Златниот глобус Роџер Хауер. Директор на фотографија е Џек Грин, познат по соработката со Клинт Иствуд.

„Писмата“ ќе го отслика животот на Мака Тереза и нејзината посветеност на луѓето на кои најмногу им е потребна помош. Филмот е сниман во текот на 2012 година на локации во Индија.

You May Also Like