Промоција на етнолошкиот филм „Албатинот раскажува“

Утре (петок, 26 септември) во 19:30 во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово премиерно ќе биде прикажан етнолошкиот филм „Албатинот раскажува“.

etno_film_albatinot_raskazuva
Според годишната програма на Министерството за култура,проектот “Албатски занает” доби средства за негова реализација. Под албатски занает се подразбира потковување на копитата на крупниот добиток и истиот е веќе во изумирање.Откако беше завршено истражувањето во месеците мај-јуни 2014 година,во селата во Шопско-Полјанската етничка област беше снимен документарен етнолошки филм со наслов „Албатинот раскажува“.

Филмот ја прикажува традиционалната народна култура односно животот што тече во времето и просторот.Преку него ја откриваме длабочината на слоевите,го прикажуваме поднебјето, материјалната култура,социјалниот живот и народното творештво. Етнолошкиот филм е предмет на научно и антрополошко достигнување.Сценариото и режијата се накустос – етнолог Валентина Илиевска од Музејот од Куманово.

You May Also Like