Никола Маџиров на фестивал во Италија

Македонскиот поет Никола Маџиров учествува на меѓународниот поетски фестивал во Фиренца „Вочи лонтане, вочи сореле“ кој се одржува по дванаесетти пат.

nikola madzirov

Утре тој ќе настапи заедно со италијанскиот поет Нани Белестрини (1935), припадник на неоавангардното движење во италијанската литература во шеесеттите години од минатиот век.

Поезијата на Маџиров ќе се чита на македонски и италијански јазик. Негови песни беа објавени во неколку италијански поетски списанија, меѓу кои „Ателје“ и „Поесиа“.

По Фиренца, Никола Маџиров ќе настапи на Меѓународниот фестивал за поезија, музика и визуелни уметности „Софија: Поетики“ што се одржува во Софија од 13 до 15 јуни.

You May Also Like