Недела на современиот шведски филм во Кинотека

На Неделата на современиот шведски филм во Кинотека ќе бидат прикажани највозбудливите шведски филмски остварувања од 2010/11 и 2012 година.

avalon_nedela_na_svedski_film

В петок (31 октомври) започнува циклусот Недела на современ шведски филм во Кинотеката на Македонија.

31 октомври (петок) 20:00 ч.

АВАЛОН

(Avalon)

Игран филм, Шведска

2012, 79 мин., колор, блуреј

Режија: Аксел Петерсен (Axel Petersen)

Сценарио: Аксел Петерсен (Axel Petersen)

Улоги: Јоханес Брост, Петер Карлберг, Леонорe Екстранд (Johannes Brost, Peter Carlberg, Leonore Ekstrand)

Јане е 60-годишен организатор на забави, кој настојува да отвори ноќен клуб за време на тенискиот турнир и се дружи со својата постара сестра Џеки, која е неодамна разведена. Кога случајно животот започнува да му оди надолу, тој е под притисок на луѓето кои се околу него и се обидува да најде излез.

1 ноември (сабота) 20:00 ч.

ЗАД СИНОТО НЕБО

(Himlen är oskyldigt blå)

Игран филм, Шведска

2010, 110 мин., колор, блуреј

Режија: Ханес Холм ( Hannes Holm)

Сценарио: Ханес Холм (Hannes Holm)

Улоги: Бил Скарсгард, Питер Дејл, Јозефин Љунгман (Bill Skarsgard, Peter Dale, Josefin Ljungman)

Мартин бега од својот агресивен татко алкохоличар и лете работи во ексклузивниот „Ројал јахт клаб“ во идиличниот архипелаг на Стокхолм во 1975 год. Мартин станува пријател со сопственикот на хотелот, Јоста, кој е голем плејбој и значајна личност во високото општество. Набргу Госта му станува идол на Мартин. Но, Јоста го заплеткува Мартин во еден од најголемите скандали во историјата на Шведска. Филмот е базиран врз вистинит настан.

2 ноември (недела) 20:00 ч.

ГОЛЕМИТЕ МОМЧИЊА СТАНАА БАНАНИ

(Big boys gone bananas)

Документарен филм, Шведска

2011, 90 мин., колор, блуреј

Режијa: Фредрик Гертен (Fredrik Gerten)

Улоги: Алекс Ривера, Алфонсо Алјенде (Аlex Rivera, Alfonso Allende)

You May Also Like