Македонски поети во светска антологија

Во тематската антологија на светската поезија која неодамна излезе од печат во Србија под насловот „Не се сите болести за мене“, објавени се избрани песни на македонските поети Блаже Конески, Петре М. Андреевски, Влада Урошевиќ, Радован Павловски, Богомил Ѓузел, Ристо Василевски, Санде Стојчевски, Бранко Цветкоски и Јовица Тасевски-Етернијан.

antologijata_ne_se_site_bolesti_za_mene

Антологијата е резултат на обемно тематско истражување на светската поезија што го имаат направено составувачите, критичарот Душан Стојковиќ и поетот Миљурко Вукадиновиќ, а излезе од печат како издание на Фондацијата Солидарност на Србија. Во изданието на 763 страници со избрани песни преведени на српски јазик се застапени најзначајните светски поети од 52 држави, а опфатен е периодот од вториот милениум пред нашата ера до 21-от век.

Песните од македонските автори објавени во оваа антологија се во превод и препев на Цвета Котевска и Ристо Василевски.

You May Also Like